Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Америка се преви под китайски натиск - САЩ спря американска телевизионна мрежа от събитията, свързани с международната среща на високо равнище

Ню Йорк – New Tang Dynasty Television (NTDTV) е независима американска телевизионна мрежа, която предава в Северна Америка, Азия, Европа и Австралия. На телевизионната мрежа й бе отказано да присъства в залата на Асамблеята на Обединените Нации, откъдето трябваше да предаде речта на китайския президент Ху Джинтао, въпреки факта, че репортерите на NTDTV са били акредитирани от ООН. Представител на ООН по късно съобщи, че на телевизионната мрежа NTDTV е забранено да предава за каквито и да е мероприятия, свързани с китайската делегация.

Репортер на NTDTV съобщи: „Гари Фоули, председател на медийната акредитационна комисия към ООН ни каза, че на NTDTV не се позволява да присъства на мероприятията, свързани с китайската делегация. До колкото сме наясно, ние сме единствената медийна група със забрана – всички други, включително и на китайски телевизионни станции им беше позволено да участват, освен на нас”.

Според говорителят на NTDTV Кари Хунк: „ NTDTV влиза в конфликт с Китайската народна република за това, че предоставя честни репортажи на китайски език по предизвикателни въпроси в днешен Китай, и в това се включват усилията за правене на репортажи през последните няколко години, свързани с епидемията на SARS (ТОРС), хонконгския член 23, събитията в Тибет и Кшинджянг, и нарушаване на човешките права в днешен Китай, като на тези на Тайните християни и Фалун Гонг”.

Сателитното предаване на NTDTV е с особена загриженост за Китайската народна република. Всички новини в Китай са цензурирани, а това излъчване предоставя уникален прозорец за нецензурирани предавания на китайския народ. През изминалата пролет натискът на китайското правителство върху сателитния доставчик "Ютелсат" ( Eutelsat ) бе широко оповестен. "Ютелсат" направи опит да анулира договора с NTDTV , но след това се отвърна от това решение, с помощта на възраженията на американски, европейски и канадски официални правителствени представители.

Преди две години на NTDTV беше отказана медийна акредитация за репортаж от Комисията по човешки права в Женева. Г-н Кари Хунк припомни, че "беше ни казано от представителя на пресата към ООН, че ООН е „под натиска на китайците”.

Кари Хунк зададе въпроса: „Докато световните лидери се събират, за да дискутират реформите в ООН, не нарушават ли най-очевидно собствените си конвенции, защитаващи свободата на пресата под натиска на китайското комунистическо правителство? Защо NTDTV е дискриминирана и отписана?”

Представители на ООН не бяха на разположение за коментар в момента на подготовката на тази статия.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!