Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Австралийският магнат Рупърт Мърдок нарече китайските власти „параноици“

Австралийският магнат и президент на медийната група News Corp. Рупърт Мърдок, представена в България от националната телевизия bTV , заяви, че властите в Пекин са параноици, съобщи вестник Financial Times.

Милионерът разкри, че планът му да развие медийната си империя в Китай се е "сблъскал в тухлена стена".

Според него неразработеният китайски пазар вече не е достъпен за международни медийни компании, след като властите в страната промениха коренно гледната си точка от преди една година.

Мърдок е направил изявлението си на пресконференция в Ню Йорк, организирана от бившия президент на САЩ Бил Клинтън.

Медийният магнат е прекарал години в съдебни дела с китайските власти, след като през 1993 година заяви, че сателитната телевизия представлява "недвусмислена заплаха за тоталитарните режими в цял свят".

До този момент News Corp. едва е навлязла в Китай. Групата има лиценз да оперира в провинция Гуандон в Южен Китай и в първокласни хотели в континенталната част на страната.

През август тази година Пекин обърка плановете на компанията да разшири бизнеса си в Китай. Под ударите на закона попадна търговско обединение, което позволява на медийния гигант да разпространява Channel V и STAR TV чрез Qinghai Satellite TV Station в Северозападен Китай.

До сега Рупърт Мърдок е окачествяван като поддръжник на тоталитарни режими и нарушения на човешките права. Според списание Time австралийският магнат е плащал на топ телевизионен консултант, чиято задача била да подобрява контролираната от китайската комунистическа партия национална телевизия CCTV. През 2001 г. изданието LA Times разкри, че Мърдок и синът му Джеймс са нарекли забраненото в Китай духовно движение Фалун Гонг „опасен” и „апокалиптичен култ” след апели на неговите членове на площад Тянанмън.

С последните си действия австралийският магнат ясно показва, че е променил коренно отношението си към китайските власти и че не смята да се съобразява повече с комунистическите методи, използвани в медийната политика на Китай. Може би ще се окаже, че твърдението на Мърдок, че е анти-комунист, все пак е вярно.

-----------------------------------------------------------------------------

На пресконференцията Дик Парсънс, председател на Time Warner, критикува Интернет гиганта Yahoo, който наскоро предаде информация на китайските власти, довела до осъждането на местен журналист.

Той добави, че Китай иска да ръководи по свое усмотрение отварянето на страната за чужди медии, както и че е решил да не разпространява дейността на подразделението AOL Internet в страната, тъй като правителството иска да има достъп до съобщенията, изпратени чрез Интернет.

Става ясно, че Китай иска от чуждите медии, които искат достъп до китайския пазар, да променят очакванията си или бизнес модела си, за да се впишат в изискванията на властите и в пазарната действителност. Това обаче означава, че медиите трябва да се въвлекат в цензура и да следват методи на действие, отдавна изоставени в свободния свят.

Другата, по-добра възможност е международната общност да поиска от Китай да се съобразява с демократичните принципи и стандартната бизнес практика, ако иска да привлече чужди инвестиции.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!