Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Буреносните облаци които отмениха Китайско-Американската среща на високо равнище не бяха от Катрина

Китайското правителство набързо направи цялостна подготовка за визитата на Китайският премиер Ху Джинтао в САЩ, полагайки огромни усилия да облекчи нарастващото напрежение между двете страни. За да може да “закърпи” отношенията си с Конгреса, Китайското правителство покани председателя на камарата на парламента Денис Хастерт да оглави делегация от 19 конгресмени която да посети Китай, и увери, че ще поръча от САЩ 50 самолета “Боинг”. Китайското правителство издаде на 1-ви Септември информационна бюлетина озаглавена “Китайски усилия за контрол над въоръжаването, разоръжаването и ограничаване на разпространението на ядрено оръжие” за да смекчи ефекта на ядрените заплахи на Генерал Джу Ченгу срещу САЩ и разпръсне нападателния имидж създаден от проведените Китайско-Руските военни учения.

В речта си на пресконференцията на Информационното Бюро на Държавния Съвет, Джан Ян, генерален директор на департамента по контрол над въоръжаването към Външното Министерство заяви: “Китай е готов да работи с другите страни по света за насърчаване на международната кауза на контрол над въоръжението, разоръжаването и ограничаване на разпространението на ядрено оръжие.”. На 3-ти Септември китайското правителство също обяви дарение от 5 милиона долара за Американския фонд за подпомагане на пострадалите от бедствия. Макар и китайското правителство да направи всички възможни жестове за да подобри връзките си със САЩ, визитата на Ху Джинтао в САЩ е обречена да не постигне нищо.

Китай тества САЩ до краен предел

Обратно на разпространяваното от китайските медии относно политическите маневри, не ураганът “Катрина” унищожи възможността на Ху Джинтао да посети САЩ. По-скоро това бяха буреносните облаци на увеличаващото се напрежение между Китай и САЩ, които се събраха и изсипаха върху възможността на Китай за дипломатически ходове.

Напоследък китайското правителство се зае със серия от маневри които тестваха САЩ до краен предел, намесвайки се в световното военно разположение, събуждайки опасения относно китайските военни амбиции, и заплашвайки Американската стратегия за енергийна сигурност. Например, китайските и руските правителства считаха САЩ за “злонамерен манипулатор” когато САЩ подкрепи Централно-Азиатската революция, като Киргистанската “Революция на лалетата” и Украинската “Оранжева революция”. Китай и Русия принудиха Киргизия да поиска изтеглянето на американските войски от техните киргизтански бази.

Преди разпръсване на напрежението породено от доклада на Пентагона озаглавен “Военната мощ на Китай 2005”, който предупреждава за опасността идваща от бързото модернизиране на Народо-освободителната армия, Китай проведе Китайско-Руски военни учения явно насочени срещу Тайван и САЩ. Най-вече след необузданите заплахи за ядрена война отправена от генерал Джу Ченгу срещу САЩ, теорията за “Китайска заплаха” вече се превърна в доминираща във Вашингтон.

За да се включи в Баку-Тбилиси-Цейхан (БТЦ) нефтопроводен проект, Китай предложи невероятна цена за закупуването на американско регистрираната компания Unocal , един от акционерите в проекта. Състоянието на сегашните взаимоотношения между двете страни се рефлектира в решението на Белия Дом да класифицира обиколката на Ху Джинтао като “работна визита”, а не като “държавно посещение”.

Защо Китай направи промяна в курса

Китайското правителство също знае, че е трудно да спечели доверието на другите с внезапния си опит за подобряване на взаимоотношенията, затова и използва дипломатическите си представители да разговарят със западните репортери. Китай търси подобрение на връзките си с Конгреса за да накара САЩ да разхлаби ограниченията върху високо-технологичния износ за Китай и да накара Вашингтон да не политизира икономическите въпроси.

Всъщност причините за промяната в курса на Китай са по-дълбоки. Истинските причини са свързани с няколко скорошни инцидента. По време на Китайско-Руските военни учения, изцяло спонсорирани от Китай, Китай ясно долавя дълбоката Руска ненавист и отвращение. Нещо повече, Русия открито заяви, че определено няма да се въвлича с каквото и да било война в Тайванският Проток. Същевременно промени в политическата ситуация в Европа накараха някои Европейски страни да преосмислят подкрепата си за предложението на френския президент Джак Ширак за противопоставяне на политиката на САЩ. Отгоре на това Сингапур, който сериозно е инвестирал в Китай, ще предостави на САЩ военна база. Вземайки под внимание всички тези факти и от безпокойство за собствените си интереси, китайското правителство не желае да увреди твърде много връзките си с САЩ. Независимо от това, неблагоразумно е за Китай да предизвиква САЩ в този момент.

Защо Китай разглежда САЩ като враг

Защо Китай разглежда САЩ като враг? Причините са две. Първо, да се отправя предизвикателство към САЩ е необходимо за да се поддържа диктатурата и идеологията на китайското правителство. Китайските специалисти по международни отношения отдавна са посочили, че китайското предизвикателство към така нареченият Американски империализъм не е цел, а стратегия. Тъй като САЩ насърчава демокрация, само САЩ сред многото западни държави и Япония, е действително загрижен относно китайската политическа система и състоянието на човешките права в нея. Докато страните по света изоставиха критиката си по въпроса с човешките права в Китай в замяна на икономически облаги, САЩ винаги е настоявал китайското правителство да подобри състоянието на човешките права в Китай. Тази настойчивост подразни китайското правителство, което от все сърце иска да запази диктатурата си. Затова да се противопоставя на САЩ е настояща политическа необходимост. Да се противопоставя на Американския “империализъм” означава да се отрече неговата демократична система и концепцията за свобода на основата на индивидуалността. Китайското правителство подклажда сред китайците негативно отношение към американската демократична система. Ефикасността на това идеологическо образование е очевидна и се демонстрира в отношението на китайската младеж към САЩ.

Втората причина се крие във връзката между китайската гражданска и военна система. Постоянно нарастващата военна мощ на Китай изисква Китай да има “враг”, така че военните значително да повишат политическия си статус и увелича бюджета си. Преди няколко години специалисти в областта на Китайско-Американските взаимоотношения посочиха, че ако Китай разглежда САЩ като враг, то Китай фактически ще превърне САЩ във враг. Наскоро генерал Джу Ченгу обяви намерението да се използва ядрено оръжие срещу САЩ. Обяснението дадено от китайското правителство, че речта на Джу просто изразява неговото лично мнение и не представя китайските военни не е убедително. Наблюдавайки промените във взаимоотношенията между двете страни, дали състоянието на военен неутралитет ще трае зависи от това дали китайската гражданска система е достатъчно силна за да обуздае военната.

Веднъж човек осъзнае ли изложените съображения, ще може да разбере защо китайското правителство се опитва да ремонтира Китайско-Американските взаимоотношения.

*He Qinglian , авторът на “Клопките на модернизацията” ( “ Modernization ’s Pitfalls ”) е може би най-известният китайски икономически коментатор.

He Qinglian* Специално за Epoch Times

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!