Следвайте "Буднаера" в Телеграм

China Telecom прекъсва Интернет телефонията на Skype

Според информация, от China Telecom са направили опит да прекъснат разговори водени през Skype – телефонна Интернет компания, базирана в Люксембург. China Telecom е най-големият телекомуникационен оператор на стационарни линии в Китай и е един от шестте китайски корпорации в бранша, на които е позволено да предоставят услугите VoIP (гласов протокол през Интернет). Компанията не успя напълно да ограничи гласовата комуникация, но има информация, че е блокирала Интернет потребители от използване на сървъра на Skype.

Следващата стъпка на китайското правителство да саботира гласовата комуникация по Интернет включва наблюдение на обема на трафика и намаляване качеството на транслираните разговори.

Според доклад на китайския всекидневник First Business Daily от 8 септември, гражданинът на Шънжен г-н Уан се опитал да се включи в Skype и се натъкнал на съобщение за грешка – „неспособност за връзка със сървъра”. Уан набрал номера на Telecom 10000 и за свой ужас научил, че е включен в черен списък и че ще бъде глобен, ако се опита отново да използва услугата на Skype.

Репортер на First Business Daily се обадил в Telecom 10000 и един от техническите експерти там му казал, че от фирмата не позволяват на потребителите да говорят по Интернет. От Шънженския Telecom планирали да прекъснат всякаква телефонна комуникация по Интернет. Техникът също заявил, че когато от фирмата инсталират устройство позволяващо широк обхват на потребителите, изискват от тях да подпишат декларация, че няма да използва Интернет телефония.

Има данни, че China Telecom вече е сключила споразумения с доставчици на хардуер и софтуер, за блокиране на обажданията по Интернет. Освен това вече частично действа системата за наблюдение в главни градове като Пекин, Шанхай, Гианджоу и Шънжен. Очаква се цялостното й въвеждане до 2006 или 2007 година.

Изглежда, че China Telecom счита Интернет телефонията на Skype за бизнес заплаха. Но Skype пази в поверително самоличността на своите потребители, което също може да „заплаши” Отдела за сигурност на Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!