Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Феноменът Фалун Гонг

Феноменът Фалун Гонг

Сутрешна практика на Фалун Гонг в Гуанджоу, 1998 г.. (www.faluninfo.net)

...Остава въпросът: що за практика е това, че се преследва така брутално от Китайската комунистическа партия (ККП)?...

Медитативната практика Фалун Гонг се оказа в центъра на серията от оставки на китайски високопоставени служители, като тази на дипломата Чен Йонглин, на бившия офицер за сигурност от Управление 610, г-н Хао Фенгджун, и на китайски офицер чието име не се обявява. И тримата споменават като причина за отказване от позициите си фактът, че не могат повече да подкрепят безпричинното преследване на мирните Фалун Гонг практикуващи в Китай и чужбина. Остава въпросът: що за практика е това, че се преследва така брутално от Китайската комунистическа партия (ККП)?

Тези, които практикуват Фалун Гонг, охарактеризират практиката с китайския термин „шулиен”, или „култивационна практика” – традиционен китайски метод за рафиниране на тялото и душата посредством бавни, плавни упражнения и спазване на определени норми на поведение.

Когато ККП завзема властта в Китай през 1949 год., тя насилствено налага атеистична идеология и търси начини да сложи незабавен край на вековните традиции в страната, в това число и на различните форми на „шулиен”. Заклеймени като суеверие от ККП, тези многовековни практики биват брутално преследвани и впоследствие изчезват.

Фалун Гонг - 2 000 души по време на сутрешна практика в Пекин

2 000 души по време на сутрешна практика в Пекин, 1998 г.. (www.faluninfo.net)      

Но през 70те години много от тези практики се появяват отново под названието „чигонг”, който се практикува в различни форми сутрин в парковете на Китай. Благодарение на неговата полезност за здравето, чигонг става популярен бързо, като бива приет и дори практикуван от висши кадри на ККП.

В такава среда основателят на Фалун Гонг, г-н Ли Хонгджъ, представя практиката на китайската общественост през 1992 година. Г-н Ли обяснява в своите лекции, че терминът „чигонг” обхваща само физическата страна на „шулиен”, и че истинските придобивки идват само след като човек обърне внимание на подобряването на своя характер, и когато стане по-малко егоистичен. Това се постига посредством сливане с принципите Истинност, Доброта и Търпимост, които са основата на Фалун Гонг. Тези принципи са това, което според практикуващите Фалун Гонг отличава тази практика от останалите чигонг практики.

Г-н Джон Делер, служител в компания за опазване на околната среда в Сидни, Австралия, споделя че е постигнал вътрешен мир след 20 години практикуване на Тай Чи, но че Фалун Гонг е това, което е променило живота му в най-голяма степен.

„Всъщност аз намирам упражненията на Фалун Гонг и търсенето в себе си посредством  тези три принципа… за много по-ефикасно и преобразяващо – особено що се отнася до упражняването на търпимост” – казва г-н Делер. „Не мога да имам живот, в който всичко да става така, както аз искам. Затова тази способност да изтърпявам всичко спокойно, да търся вината в себе си и да не реагирам на другите, когато се получи неприятна ситуация, е от значителна полза.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!