Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Учени смятат, че огромните марсиански дюни крият водни резервоари

Дъблин – известната геоложка Мери Бърк заяви, че при нужда от вода бъдещите посетители на Марс ще могат да я открият в огромни количества в пясъчните дюни, заедно с лед.

„Смятам, че открих доказателство за съществуване на лед в пясъчните дюни на Марс, която може да се използва за производство на горива и да помогне на хората да оцелеят на планетата”, казва д o ктор Мери Бърк от Института за планетарни науки в Туксон, Аризона .

След като каналите и хълмовете на марсианския пейзаж сочат, че там някога е текла вода и сондите установяват наличие на лед и почва, Бърк вярва, че е открила топографско доказателство, че някои от големите дюни на планетата съдържат близо 50 процента вода.

„Моите открития не означават, че на Марс има повече вода”, заяви тя пред журналисти на фестивала организиран от Британската асоциация за напреднали науки в Дъблин. „Те идентифицират ново място, неопределено досега”.

Едно от тези места е дюната в Кайзер Крейтър в южната хемисфера, с височина 475 метра и 6.5 километра ширина, за която дюна Бърк счита, че може да е най-голямата в Слънчевата система.

Изследванията й на червената планета разкриват дюни със земни характеристики. Те са различни от движещите се дюни на Сахара, по-скоро наподобяват тези в Антарктика и имат физически свойства, което предполага, че нещо спомага за запазване на характерните им форми.

Снимки с висока резолюция от орбиталната станция на НАСА Reconnaissance показват пукнатини, издатини, необичайно стръмни склонове и висящи корнизи, силно наподобяващи тези, открити в дюните в заледените сухи райони около Южния полюс.

„Има доказателства, които предполагат, че в дюните на Марс има нещо, което ги споява”, заяви Бърк по време на научна презентация. „Това, което смятам е, че това прави водата”.

Бърк прие, че може да има други обяснения за способността на пясъка да поддържа своята форма, но добави, че други образувания открити на нашата планета като алувиални канали, биха могли да бъдат издълбани от топящ се лед.

Запитана дали тези места са добра отправна точка за търсещите признаци на живот на Марс, Бърк каза, че потенциал има, особено предвид факта, че Антарктика е имала подобни климатични условия преди 20 000 години.

Живот там обаче едва ли е еволюирал, след като дюните са сред новите характеристики на планетата. Те са се формирали преди около 100 000 години, когато според Бърк е бил последният снеговалеж.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!