Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Амнести Интернешънъл призова президента Буш да говори човешките права в Китай

Г-н Т. Кумар, юридически директор на Амнести Интернешънъл САЩ за Азия и Пасифика, организира пресконференция в петък, 2 септември, в Националния пресклуб във Вашингтон, Окръг Колумбия.

Г-н Кумар представи последна информация за състоянието на човешките права в Китай и призова президента Джордж Буш да отправи ясно послание към китайския си колега Ху Цзинтао по основни въпроси свързани с човешките права в страната.

Г-н Т. Кумар, юридически директор на Амнести Интернешънъл САЩ за Азия и Пасифика (Epoch Times)

Главни въпроси свързани с човешките права в Китай

Г-н Кумар заяви, че „няма какъвто и да е напредък с човешките права” в Китай, дори в някои отношения състоянието се е влошило.

Китай държи десетки хиляди политически затворници и все повече хора са арестувани. В страната се екзекутират много политически затворници. В писмо до президента Буш, д-р Уилям Ф. Шулц, изпълнителен директор на Амнести Интернешънъл САЩ, твърди, че в Китай „са екзекутирани повече хора, отколкото във всички останали страни взети заедно”. Също така властите вземат органи от екзекутираните без тяхно съгласие.

Няма свобода на убежденията. Всички религиозни групи са преследвани. Най-лошо е отношението към Фалун Гонг.

Много китайки са принудени да абортират и да се подложат на операции за стерилитет.

Няма свобода на изразяването. Китай атакува „кибер-дисидентите”, които използват Интернет, за да разпространяват „политически чувствителна” информация. Според Брифинг във връзка с притесненията на Европейския съюз за човешките права в Китай на Амнести Интернешънъл през септември 2005 година „През последните шест месеца властите прибавиха нови законни, технологични и политически средства за наблюдение, контрол и ограничаване потока на информация и изразяване в различни медии”.

Гражданите на Северна Корея, търсещи убежище в Китай, са подложени на все по-сурови мерки.

Липсата на действие от администрацията на Буш

Г-н Кумар отбеляза, че докато в Китай се извършват сериозни нарушения на човешките права, администрацията на Буш не прави нищо. Той каза: „През 1989 година САЩ санкционира Китай за кръвопролитията на площад Тянанмън. Сега убийствата продължават, ....хиляди са хвърлени в затвора. Но нищо не се случва”.

Кумар добави: „Нашето предизвикателство към президента Буш е следното: ако сте сериозен към въпросите за човешките права и сте готов да назначите пратеник-правозащитник в Северна Корея, защо не можете да назначите такъв и в Китай?” Нищо не се прави за Китай, където основни проблеми с човешките права напират да бъдат решени от много години.

Според Кумар липсата на действие по отношение на Китай от страна на САЩ е по две причини: търговията с Китай и терористичните заплахи.

Какво трябва да направи президентът Буш?

По думите на г-н Кумар „САЩ са единствената суперсила ... Ето защо единствената страна, която Китай ще вземе на сериозно е САЩ ..... Когато президентът Буш говори, думите му се чуват .... Китайската страна ще вземе на сериозно всички въпроси, които САЩ повдигне, включително за човешките права”.

Г-н Кумар предлага президентът Буш да направи публично изявление по време на визитата на Ху Цзинтао относно местонахождението на младия Панчен Лама, който е избран от Далай Лама през 1995 година.

„Президентът Буш трябва да използва тази възможност, да начертае програма с конкретни изисквания за напредък в състоянието на човешките права в Китай в периода преди Олимпийските игри в Пекин през 2008 година”, заяви Кумар.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!