Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Австралия: най-скъпото място за живот

Премиерът на Австралия Джон Хауърд не прие твърденията на неотдавнашен доклад, който показва, че страната е с най-скъпи в света недвижими имоти.

Докладът на американската изследователска група Demographia установи, че на база на средностатистическите домакински доходи, в Австралия е най-скъпо човек да си купи жилище.

Според доклада четири австралийски градове – Сидни, Мелбърн, Хобарт и Аделаида – са сред десетте най-скъпи места по отношение средни цени на недвижимите имоти, на база средния домакински приход, се казва във вестник The Age.

Но г-н Хауърд заяви, че макар да не е чел доклада, поставя под въпрос неговите заключения.

„Трудно ми е да повярвам, че нашите недвижими имоти са толкова скъпи”, каза той пред радио Southern Cross.

Г-н Хауърд добави, че за хората, които харчат повече за домовете си в Австралия има повече компенсации, отколкото на други места по света.

„Американците имат различен данъчен режим що се отнася до капиталовите приходи, и разбира се, в Америка имат смъртен данък, който липсва в Австралия”, заяви той.

„Понякога не се вземат предвид някои детайли, когато се правят такива сравнения”.

Но говорителят на Австралийския съвет за социални услуги (ACOSS) Сю Хам каза пред ABC, че въпреки относително ниския лихвен процент, цените на къщите в Австралия са все още трудно достъпни за купувачите.

„Въпреки факта, че лихвените проценти са се повишили и пазарът на имоти регистрира известно успокояване, не се забелязва каквато и да е промяна”, добави тя.

Управителят на Националната банка на Австралия каза по-рано този месец, че цените на имотите в Сидни все още са твърде високи и е загрижен за младите хора, които желаят да имат собствен дом.

„Толкова е скъпо, че особено за младите хора, е в техен интерес да отидат другаде, където животът не е толкова скъп. Смятам, че и за много от по-възрастните е трудно във финансово отношение. Сидни все още е изключително скъп”, заяви той.

Част от информацията за този доклад е предоставена от AAP.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!