Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Деветте коментара" печелят национална журналистическа награда в САЩ

Минеаполис – стойността на „Деветте коментара за комунистическата партия” беше отчетена с връчването на първа награда от Асоциацията на азиатско-американските журналисти (AAJA) в четвъртък.

Всяка година по време на годишната среща на AAJA се присъждат национални журналистически награди в няколко категории. На срещата в Минеаполис тази година „Деветте коментара” спечелиха първа награда в категорията „Онлайн Американо-азиатски издания”.

„Деветте коментара за комунистическата партия” е поредица от уводни статии разкриващи – за първи път – пълната, шокираща история на Китайската комунистическа партия. Те бяха публикувани първоначално на китайски език във вестника Epoch Times през ноември 2004 г. След това бяха преведени на английски език и публикувани в Интернет, както и представени в книжна форма. Сега могат да бъдат прочетени на 20 езика.

Заедно с останалите победители. Тази година повече от 100 медии представиха статии за оценка от AAJA. Epoch Times

Авторът / авторите на „Деветте коментара за комунистическата партия” трябва да останат анонимни – техният живот и този на семействата им ще бъдат в опасност, ако самоличността им е известна на Китайската комунистическа партия. От тяхно име наградата получи редакторът на Epoch Times Джон Наниа. Той я прие и от името на Epoch Timesи зае място сред осемте други наградени.

На празненството по случай награждаването реч изнесе г-н Уолтър Мъндейл – бивш вицепрезидент на САЩ и бивш посланик в Япония. Той коментира бързите промени в източна Азия през последните години, включително нарастващата роля на Китай на международната сцена.

Представители на Epoch Times представят „Деветте коментара за комунистическата партия” Epoch Times)

Г-н Наниа има възможността да поговори с г-н Мъндейл, който с интерес прие копие от Коментарите. „Ще прочета това!”, каза той.

„Деветте коментара за комунистическата партия” произведоха мощна вълна на оттегляния от Китайската комунистическа партия и свързани с нея организации. Броят на хората, които се отказаха публично от нея, приближава 4 000 000 след пускането на брояча Tuidang („Оттеглете се от ККП”) в Интернет, в началото на ноември 2004 г.

Националната журналистическа награда на AAJA е първа за „Деветте коментара”, които породиха много дискусии вътре и извън Китай. В редица страни бяха създадени обществени форуми за бъдещето на Китай, в които „Деветте коментара” стояха в сърцевината на обсъжданията.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!