Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай нарежда на съдилищата да не разглеждат дела за отнемане на имущество

Пекин - Китай, където разрушенията на сгради станаха главна причина за протести, нареди на съдилищата да спрат разглеждането на съдебни искове от недоволни граждани, лишени от своите домове, обявиха държавните медии в петък.

В процъфтяващите градове са срутвани цели квартали, за да се направи място за офис кули и апартаменти. Тези действия наречени "варварски разрушения" от държавните медии, станаха повод за много петиции и протести.

"Народните съдилища няма да разглеждат спорове за компенсации и повторно слушане, в случай, че не бъдат постигнати споразумения между разрушителите и собствениците на земята или наемателите", заяви медията-говорител на Комунистическата партия People's Daily, цитирайки новото решение на Върховния съд.

Вместо това съдилищата ще пренасочват тъжителите към "компетентни правителствени отдели"за арбитраж. Ако собствениците на имотите са все още недоволни, едва тогава могат да заведат съдебен иск.

Но в полза на развитието, разрушителите не са длъжни да спират своята работа по време на този процес, ако "на живущите в имота бъде предложена парична компенсация или преместване". Не е определен минимум за тази компенсация. Новото съдебно решение влезе в сила в сряда.

Парламентът направи поправки в Конституцията през 2004 г., за да защити частната собственост, а проектът за първия закон за недвижимите имоти в Китай, за който бе поискано общественото мнение, набляга на неприкосновеността на собствеността.

Но проектът също не дава ясни насоки по отношение на компенсацията. Йъ Гуоджу, организатор на протест в Пекин и активист срещу отнемането на имущество, беше осъден на четири години затвор през декември за планиране на демонстрация.

Протестите срещу отнемането на земя станаха популярни и в селските райони, след като главоломното развитие на държавата нахлу и в провинцията.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!