Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дракони в небето над Тибет

Дракони в небето над Тибет

Снимка на два обекта с форма на дракони, която бе заснета от самолет летящ над Хималаите в Тибет, предизвика огромен интерес, след като беше публикувана в китайски уебсайт. Човекът ,направил снимката е любител фотограф. На 22 юни 2004 г. той отишъл в района Амдо в Тибет, за да участва в церемонията във връзка с изграждане на железопътни линии от Чинхай до Шизан. След това взел самолет от Лхаса обратно към вътрешността на страната. Докато летял над Хималаите, случайно заснел тези два "дракона". Нарекъл обектите "тибетските дракони".

Ако се разгледа снимката, се вижда, че заснетите обекти наподобяват дракони: тялото изглежда покрито с люспи, по гърба има шипове и задната част постепенно става по-тънка. Макар снимката да обхваща само част от пейзажа, тя е достатъчна, за да могат обектите да се оприличат на два гигантски дракона, летящи в облаците.

Снимката, публикувана на различни уебсайтове като post .baidu .com и на някои форуми, привлече интереса на Интернет потребителите. Те коментираха: "Нищо чудно, че Китай е родината на дракона! Природата е наистина загадъчна и много силна, винаги може да произведе гледки отвъд хорските очаквания."; "Истина ли е това? Възможно ли е да има древна цивилизация, за която не знаем и която се е запазила в слабо населени райони?"; "Наистина изглеждат като драконите от приказките и се надявам да е вярно." Разбира се, повечето посетители в сайта изказваха надежда, че някой ще потвърди автентичността на драконите на снимката.

В китайските предания драконът е описан като рядко небесно създание. Митовете разказват, че той може да се крие и разкрива. Издига се в небесата с пролетния полъх на вятъра и се гмурка дълбоко във водата с есенния вятър. Може да предизвиква образуването на облаци и да носи дъжд. По-късно станал символ на императорската власт. Всички императори на предходните династии се само-определяли като дракони и имали принадлежности украсени с тези митични създания.

В културно отношение драконът представлява тотем на китайските предшественици. Почти всички народи в Китай имат митове и легенди с главен герой драконът, като например народите на драконовата лодка, танца на драконовия фенер за честване на празници и жертвоприношение към дракона за вятър и дъжд, за добра реколта.

Дали това създание наистина съществува, е все още неразрешена загадка. В предходните династии на Китай има много документи, които разказват как хора са видели вълшебния дракон. Най-изумителните случки са за "падащи дракони" - дракони, които падали на земята при особени обстоятелства и за това има много разкази. По-скорошна е историята в Манджурия през август 1944 г. В село Уейдзъ (на около 9,4 км северозападно от район Джаоюан, на южния бряг на река Мудан - старото име на част от река от Сонхуа, провинция Хейлонджан), в собствеността на семейство Чън, паднал черен дракон. Той бил полумъртъв. Свидетели разказват, че имал рог на главата, по тялото имал люспи и от него се носела миризма на риба, която привлякла мухите.

В документи, останали от предишни династии също се споменава за връзка между появата на този вид загадъчно същество, дракона, и прехода от една династия в друга, на земята. Появата на мистичния дракон над Тибет провокира нашето любопитство и въображение.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!