Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Алтернативи: Следване пътя на природата

Кравите пасат спокойно в здрача когато тревата е вкусна. През нощта те спят и смилат храната. През деня лежат и преживят или продължават да пасат. Всичкото това спокойствие и удобство е добро не само за кравите, но и за земята, за водата и дори за хората, които консумират такова млеко и месо.

Понастоящем сред фермерите съществува нарастваща тенденция да оставят кравите си да пасат през целия им живот, вместо да ги карат в кравеферми за угояване със зърнени смески. Макар и отглеждането в кравеферми да дава 85% от нашето месо, млеко и млечни продукти, съществуват много причини да подкрепяме пасищните ферми като ядем тяхното месо и млечни продукти.

Тези продукти съдържат по-големи количества от вещество, което кравите получават директно от тревата, наречено "свързана линолелна киселина" (СЛК). Това вещество притежава забележителната способност да превръща мазнините в мускулна маса, да повишава метаболизма и да подсилва имунната система. В допълнение на СЛК, пасящите крави произвеждат мастните киселини омега-3 и омега-6 в пропорция подходяща за човешка консумация.

Хранените със зърнени смески крави произвеждат 15 пъти повече омега-6 отколкото омега-3 мастни киселини, докато при пасящите крави тази пропорция клони към съотношение 2:1.

Омега-6 са станали преобладаващи в Американската диета в съотношение 25:1 към омега-3. Изследвания са открили, че този дисбаланс води до сърдечни аритмии, висок холестерол, депресия, туморен растеж и повишена възпалителност на тъканите.

Омега-3, намиращи се също в сардините, сьомгата, лененото семе и орехите, са добра храна за мозъка особенно в случаите на депресия, Алхаймерова болест и шизофрения. Те намаляват риска от ракови и сърдечно-съдови заболявания.

Повечето от пасящите крави се отглеждат в малки семейни ферми, много от тях органични, означаващо че не се използват антибиотици. Пасящите крави са много по-здрави от своите роднини в кравефермите, чиято средна продължителност на живот е 2 години. В Нова Зеландия пасящите млечни крави жевеят 13 години, като някои от тях дори се нуждаят от зъбни протези поради възрастово износване на зъбите.

References: www.mercola.com and www.eatwild.com.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!