Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тайнствена сила е катализатор за образуването на звезда

Астрономи от обсерваторията XMM-Нютон на Европейската Космическа Агенция проникнаха през прашен звезден инкубатор и уловиха най-ранния и детайлен изглед на разпадащ се газов облак, който се превръща в звезда. Видяното навява на мисълта, че неизвестен енергиен процес нагорещява повърхността на ядрото на облака, подтиквайки го към превръщането му в звезда.

Звездно-формиращата зона известна като "R Corona Australis" е само на 500 светлинни години от Земята. Наблюдението отбелязва първото ясно детектиране на рентгенови лъчи от студен предшественик на звезда, което се оказва много по-рано в звездната еволюция, отколкото повечето експерти са смятали за възможно. Изненадващото улавяне на рентгенови лъчи от такъв студен обект разкрива, че някакъв вид материя пада към сърцевината на звездата 10 пъти по-бързо от това, което гравитацията може да постигне.

Астрономите заключват в резултат на наблюдението на ембрионалния етап на образуването на звездата, че гравитацията не е единствената сила оформяща младите звезди.

Астрономите вярват, че неизвестни сили ускоряват материята и нагряват райони от този студен газов облак до 100 милиона градуса (по Фаренхайт).

Явлението наблюдавано от обсерваторията XMM-Нютон е подкрепено от наблюдения на рентгеновата обсерватория Chandra на НАСА, на Японския телескоп Subaru в Хавайте и на 88-инчовия телескоп на Хавайския Университет.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!