Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: Бойко аут за поне месец, сдава властта на Томислав Дончев (администрацията в паника)

https://www.facebook.com/TerminalniKolaji

Бойко Борисов ще бъде извън строя поне месец заради коронавируса, който хунтата отчайващо се опита да прикрие, разкри запознат с драмата читател на Narod.bg.

Болестта, която протичала уж леко, обаче сринала сериозно 61-годишния премиер от СИК, който, поради невъзможност да изпълнява командните си функции, оставил цялата власт в ръцете на вицепремиера Томислав Дончев.

Читателят на Narod.bg обясни още, че в управлението Дончев ще разчита на помощта на Красимир Каракачанов, Мариана Николова и Екатерина Захариева.

Вирусът, тръшнал Бойко, ще има много по-сериозни последствия за България, отколкото изглежда на пръв поглед. Цялата система на управление през последните 11 години е направена така, че да е удобна само и единствено за Борисов. Затова на Томислав Дончев ще му е достатъчно трудно да се справи, което не е тайна за администрацията, която вече изпаднала в паника.

Хрантутници по министерства и изпълнителни агенции се притесняват, че разболяването на Борисов вкарва нова доза риск за обещаните им пари и облаги.

Опасността от идва, в случай че министър-председателят прекара болестта малко по-тежко, така че тя да го извади за няколко седмици от активна работа – така, както това се случи например с Борис Джонсън, пише и „Медиапул”.

Между Великобритания и България обаче има една сериозна разлика – там средните и ниски нива на държавната администрация са много по-самостоятелни и компетентни. Те могат да работят за известно време и без политически надзор.

В България през последните 10-11 години Борисов пое цялата държава на ръчно управление от най-високото до най-ниското ниво. Той крепи баланса на отношенията между САЩ и Русия – строи газопровод и купува изтребители, докато намира нов собственик на частния „Левски“, определя кой да купи „Нова телевизия“ или ЧЕЗ. Казва кога да се отварят и да не се затварят заведения, кой да носи маски.

Такова менажиране през последните години заедно със схемите за корупция разби повечето нормални вериги за взимане на решения в държавата. Ако Борисов сега излезе в болнични, много процеси в държавата могат да блокират.

Разбира се, на теория всеки човек може да бъде заместен. В случая обаче това не може да стане бързо. Проблемът с ГЕРБ е, че там няма втори силен човек. Това е и една от причините Борисов да остане толкова дълго на власт – в управляващите среди не се толерират хора с дори малко самостоятелно мислене и държавнически капацитет.

Ако премиерът трябва за две-три седмици да обръща внимание на здравето си, формалните му заместници в правителството са Томислав Дончев, Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов и Мариана Николова.

Временен наследник на Борисов вероятно би се избирал между първите двама, като фаворит сигурно би бил Томислав Дончев, потвърди нашата новина „Медиапул”.

Дори и човек от властта обаче вероятно трудно ще управлява сложната конструкция, която е направена не върху принципи и правила, а така че да е удобна лично на Борисов. Така който и (евентуално) да замества премиера, от една страна, ще бъде силно ограничен, а от друга, ще му се налага да взима изключително важни решения.

Следващите две-три седмици ще са ключови за това какво ще се случи в България до края на годината, а и в началото на следващата. В момента се намираме в началото на бурно развитие на епидемията. Ако не бъдат наложени ефективни мерки за ограничаването ѝ, броят на заразените ще продължи да се увеличава много бързо.

Най-много след още две-три седмици като миналата болниците ще се претоварят. Няма да има къде да се лекуват хората, които имат нужда от помощ. Последиците от това ще бъдат, че рисковете ще се пренесат към други системи извън здравната. Рискът за това вече е реален.

Един от проблемите с коронавируса е, че мерките за ограничаването му започват да дават резултат чак след две седмици. Тоест дали например затварянето на нощните заведения в София сега ще ограничи ръста на болестта ще се знае малко преди средата на ноември.

Ако тази мярка не е ефективна, през тези две седмици броят на болните ще продължи да се увеличава още по-остро и здравната система вече ще има сериозни проблеми. Когато се наложат нови мерки, ефектът от тях ще се усети чак евентуално в началото на декември, когато вече положението ще бъде свирепо.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!