Lupa.bg: Бунт на жълтите павета заради новите мерки

Първо в Lupa.bg: Бунт на жълтите павета заради новите мерки

Хиляди са заявили готовност за бунт под прозорците на Министерския съвет в сряда, когато кабинетът на Бойко Борисов трябва да утвърди предложените от Националния оперативен щаб нови мерки за борбата с коронавируса, включващи почти пълна национална карантина. Срещу локдауна вече се обявиха и хотелиери, и ресторантьори, а учители, включително в детските градини, масово недоволстват срещу предстоящото затваряне от петък. 

Организаторите на протеста, сред които и Отровното трио, и десните в лицето на "Да, България" са на мнение, че строги мерки са необходими, но те не бива да бъдат въведени от тези управляващи. И настояват за незабавна оставка, свикване на експертно правителство с икономисти и лекари, които заедно да измъкнат народа от здравната криза и задаващите се фалити. За целта те искат и свикване на предсрочни избори (преди март 2021 - б.р.). 

До разпускането на настоящото Народно събрание, в спешен порядък то трябва да:

- Приеме бюджет, който отразява реалната ситуация и гарантира, че всеки служител загубил работата си в резултат на затварянето ще получава минимум 80% от среднодневното си брутно трудово възнаграждение, изчислено на базата на последните 12 месеца преди 1 януари 2020 г., като срокът за това обезщетение бъде фиксиран до отваряне на работно място, подходящо за опита и квалификацията на служителя. В бюджета трябва да се гарантира и обезщетяване на всеки засегнат бизнес в размер на минимум 50% от оборота за същия период на 2019 г. Всички обезщетения и помощи трябва да бъдат достъпни незабавно с максимално улеснена процедура.

- Да приеме закон за лихвената и кредитна ваканция, в който ясно се упомене, че всяко засегнато физическо и юридическо лице, което е загубило напълно или частично източниците си на доход, може да обяви мораториум върху плащанията по кредити, местни и национални данъци, което включва и нулева лихва за задължения през периода на липсата на доходи.

- Да извърши промени в Кодекса на труда, така че да се гарантира правото на допълнителен платен годишен отпуск за служители и работници, родители на деца под 12 годишна възраст, които се намират в режим на онлайн обучение - за целия период на обучението.

- Да бъдат изключени от обхвата на Закона за ДДС лекарствата, така че да се намали с 20% тяхната крайна цена, предлагат организаторите на утрешния бунт. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...